Операция "Цитадела" в Черно море: Украйна взриви руска платформа за атака с дронове (+ВИДЕО)

В операцията е осигурено по-безопасно придвижване на кораби, пишат украинските спецчасти

06.02.2024 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева

Отряд от украински специални части е взривил сондажна платформа в Черно море, която Русия е използвала за увеличаване на обсега на своите дронове, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в Telegram.

Според украинските специални сили оборудването на платформата е било използвано за извършване на атаки с дронове срещу критична инфраструктура на Украйна, както и за осъществяване на контрол в северозападната част на Черно море.

Операцията, наречена "Цитадела", е била проведена през нощта, като е довела до залавянето на "важно вражеско оборудване" и взривяването на платформата, се казва в изявлението.

"Успешната специална операция осигури по-безопасното придвижване на кораби и ограничи възможностите на врага в северозападната част на Черно море", се казва още в изявлението.

Заедно с него бе разпространено зрелищно видео с военнослужещи, които се приземяват на платформата в ранни зори и действат вътре, после се отдалечават от нея, докато на заден план се вижда ярка светлина от експлозия.

Ройтерс не бе в състояние да потвърди тази информация чрез независими източници. Москва не е отговорила още на искането на агенцията за коментар.

Снимка: Кадър Youtube