Германският военен министър: Подгответе се за десетилетна конфронтация с Русия

Путин може да се опита да изпита единството на НАТО

06.02.2024 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Германският военен министър: Подгответе се за десетилетна конфронтация с Русия

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреждава германците да се подготвят за десетилетна конфронтация с Русия и бързо да възстановят въоръжените сили на страната, в случай че Владимир Путин реши да не ограничи действията си само в Украйна, пише "Ню Йорк таймс".

В няколко неотдавнашни интервюта за германски медии Писториус заяви, че в момента Русия е напълно ангажирана в Украйна, но смята, че ако се стигне до прекратяване на огъня и президентът Путин има няколко години за рестартиране, той може да се опита да изпита единството на НАТО.

"Никой не знае колко дълго ще продължи всичко това", каза Писториус, визирайки настоящия конфликт в Украйна, и се застъпи за бързото изграждане на германската армия и попълването на нейния арсенал.

Докато Шолц се готви да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом на 9 февруари, мнозина в германското правителство отбелязват, че няма да има връщане към предишните отношения с Русия на Путин, че не очакват голям напредък в Украйна тази година и че се опасяват от последици, ако Путин спечели там. Освен това опасенията на германските служители се подхранват от дискусиите за това какво може да се случи с НАТО, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ.

Перспективата за преизбиране на Тръмп кара германските служители и много техни колеги от НАТО да обсъждат дали алиансът, чиято 75-годишнина те планират да отбележат във Вашингтон тази година, може да оцелее без Съединените щати начело. Много германски служители твърдят, че основната стратегическа надежда на Путин е разцепление в НАТО.

Министър Писториус подчерта: "Трябва бързо да укрепим отбранителните си способности с оглед на неотложността на ситуацията на заплаха", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Затова трябва да вземем предвид, че Владимир Путин един ден може дори да нападне страна от НАТО", добави Писториус. Все пак, ако това се случи, германският министър на отбраната заяви, че ще се случи между "пет и осем години" от сега. 

Снимка: БГНЕС