Ситуацията в Авдеевка излиза от контрол, първи "улични боеве" с руски войници

Не всичко е загубено, смята кметът Виталий Барабах

06.02.2024 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева
Ситуацията в Авдеевка излиза от контрол, първи

Ситуацията в Авдеевка е критична на места, регистрирани първите изолирани "улични боеве" с групи руски войници, предаде АФП.

"Ситуацията в града е много сложна, много напрегната. Докато в продължение на няколко седмици казвахме, че ситуацията е много сложна, но под контрол, днес положението е критично на някои места", заяви кметът Виталий Барабах по телевизията.

Според Барабах групи руски диверсанти и разузнавачи "нахлуват в града", предизвиквайки отделни сблъсъци с украинската армия по улиците.

"Това не означава, че всичко е загубено", добави кметът, като същевременно увери, че руската армия "насочва много голям брой сили към нашия град". Той заяви, че само днес е преброил 50 масивни снаряда, изстреляни по Авдийвка.

По думите му в този индустриален град въпреки сраженията и разрушенията са останали 945 цивилни граждани, пише БГНЕС.

Каналът в Telegram DeepState, който е близък до украинската армия и се следи от над 600 000 души, съобщи за "изключително труден" ден в северната част на Авдийвка, където "ситуацията продължава да се влошава".

"Сраженията продължават на повечето позиции. На някои места врагът е успял да напредне, а на други силите за отбрана са успели да отблъснат атаките", съобщи той.

Украинският журналист Юрий Бутусов, който редовно публикува новини от фронта, заяви в Telegram, че защитниците на Авдеевка се сражават "отчаяно" и "буквално им липсва всичко".

Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции.

Това е една от горещите точки на фронта след провала на украинската лятна контраофанзива.

Снимка: БГНЕС


3
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Митрофанова днес точно и ясно описа ситуацията в България! Нацизъм и потисничество над обикновенните граждани! България и Русия са и ще бъдат завинаги заедно! За пореден път Русия ще спаси България, но този път българите ще трябва премахнем зловредните елементи!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Както падна Артьомовск, така ще падне и Авдеевка. Русия ще е новият господар на Европа и свиквайте от рано. Сигнализирай за неуместен коментар