New York Times: Русия деблокира част от активите на КНДР срещу оръжия

Северна Корея възнамерява да използва средствата за закупуване на суров петрол

06.02.2024 | 13:11 Редактор: Вяра Димова
New York Times: Русия деблокира част от активите на КНДР срещу оръжия

Русия деблокира част от активите на Северна Корея, замразени заради санкциите на ООН, в една от руските банки, в замяна на оръжия за войната срещу Украйна. Това пише New York Times, позовавайки се на източници в разузнавателните служби на съюзнически на САЩ държави.

Според източниците Русия е разрешила освобождаването на 9 млн. долара от 30 млн. долара замразени севернокорейски активи, съхранявани в руска финансова институция. Според тях КНДР възнамерява да използва тези пари за закупуване на суров петрол.

Освен това разузнаването твърди, че севернокорейска подставена компания е открила сметка в друга руска банка - в непризнатата Южна Осетия. Това, подчертават източниците, може да означава, че Русия помага на КНДР да заобиколи санкциите на ООН, които забраняват финансови транзакции с тази страна. Американски служители твърдят, че не могат да потвърдят подробности за банковите споразумения на Москва с Пхенян. Но неназован високопоставен служител каза, че договореностите са в съответствие с очакванията на САЩ за това, което Северна Корея ще поиска от Русия в замяна на доставки на оръжие, пише "Труд".

Според експерти достъпът до финансови мрежи е само една позиция в списъка с желания на Северна Корея. Според тях това, което Северна Корея иска най-много от Русия, е модерно военно оборудване, като сателитни технологии и ядрени подводници. Банковите сделки може да са от голямо значение за Северна Корея, чиято икономика зависи от вноса. Тези отношения могат да улеснят операциите не само в Русия, но и в чужбина.

Снимка: pixabay