Русия напредва по целия фронт, Украйна изнемогва заради липса на муниции

Украински експерт: Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина

05.02.2024 | 16:00 Редактор: Тодор Петров
Русия напредва по целия фронт, Украйна изнемогва заради липса на муниции

Руснаците са успели да завладеят две селища на югоизток от Купянск - Табаивка и Крохмалное - и напредват също на североизток. Край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града, съобщава ZDF. В същото време руските части напредват и към Бахмут. 

Сред основните проблеми, пред които е изправена украинската армия, е недостигът на муниции за противовъздушната отбрана. Русия многократно обстрелва основни украински градове, включително и Харков, с ракети и дронове, което показа слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна.

На 2 февруари руски дронове нанесоха удари по индустриалния град Кривой Рог. Електрозахранването на голяма мина беше прекъснато, което остави миньорите в капан под земята. Те бяха спасени едва след като електрозахранването беше възстановено. 

Въпреки това Украйна все още е в състояние да нанася удари по руски военни цели в Крим. Показва го потапянето на катера "Ивановец" в нощта на 31 януари срещу 1 февруари. Украйна атакува две руски военни летища на окупирания полуостров, като на летището Белбек бяха поразени най-малко три руски военни самолета. 

Във войната на изтощение Русия има преимущество, пише ARD. Москва инвестира много в своята отбрана и увеличи производствените си капацитети. Освен това получава муниции отвън, включително от Северна Корея, припомня DW.

"В доста трудна ситуация сме. Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина", казва украинският военен експерт Андрей Камаров. И отбелязва, че Русия струпва все повече сили по ключови точки на фронта. 

"В Авдеевка, в района на Купянск и в Лиман. Врагът скоро може да започне да оказва много силен натиск и тогава ще стане критично", предупреждава Камаров. 

Снимка: БГНЕС