Милиарди към Украйна - Сенатът на САЩ публикува законопроект за граничната сигурност

"Трябва да защитим границата сега, бездействието не е опция", заяви Джо Байдън

05.02.2024 | 10:34 Редактор: Искра Ангелова
Милиарди към Украйна - Сенатът на САЩ публикува законопроект за граничната сигурност

В неделя американските сенатори публикуваха текста на дългоочакваното споразумение, което ще отключи милиарди нова помощ за Украйна и Израел, като същевременно ще затегне законите за границите на САЩ, въпреки че перспективите за превръщането му в закон са неясни. Така нареченият допълнителен закон за националната сигурност предвижда общо финансиране в размер на 118,3 млрд. долара, от които 60 млрд. долара за подпомагане на разкъсваната от война Украйна, което съответства на искането на Белия дом, и 14,1 млрд. долара за подпомагане на сигурността на Израел, според обобщението, публикувано от председателя на сенатската комисия по бюджетните кредити Пати Мъри.

Сделката включва също така 20,2 млрд. долара за охрана на границите на САЩ и безброй промени в имиграционната политика, договорени от преговарящите от Демократическата и Републиканската партия.

Не е ясно дали законопроектът има 60 поддръжници, които ще са му необходими, за да премине първото процедурно гласуване в контролирания от демократите Сенат, което се очаква най-късно на 7 февруари.

От месеци сенаторите преговарят за споразумение за борба с нелегалната имиграция, като републиканците настояват за засилване на сигурността по границите с Мексико в замяна на одобряване на искането на президента Джо Байдън за финансиране на Киев.

Публикуването на текста бе посрещнато с бързо одобрение от Белия дом, който изтъкна десетилетния стремеж за реформиране на "счупената" имиграционна система на страната.

"Сега постигнахме споразумение по двупартийна сделка за националната сигурност, която включва най-строгия и справедлив набор от реформи по границите от десетилетия насам. Силно го подкрепям", каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

Той също така призова републиканците, които контролират Камарата на представителите и са подложени на натиск от страна на кандидата за Белия дом Доналд Тръмп да се противопоставят на сделката, да подкрепят двупартийния пакет.

"Ако вярвате, както и аз, че трябва да защитим границата сега, бездействието не е опция", допълни той.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън по-рано обяви пакета за "мъртъв при появата му", въпреки че изглежда промени курса си, когато в петък заяви пред Fox Business, че " няма да предрешава нищо".

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 месеца
Дълбоката държава инвестира в търговията с човешки животи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Алито от София
преди 3 месеца
Този болен мозък байдън си мисли че с пари ще победи Русия, то е ясно че няма да стане, ако найстина е политик щеше да се намеси за премирие, което Путин иска от години, *** правят какво си искат у Газа, не спазват закони на ООН, на всичко отгоре байдън и праща пари, това което прави този *** байдън е недопустимо, деменцията му е у много напреднала фаза, дано по бързо дойде Тръмп що света ще потъне до края на мандата му, от украинска криза, стана световна криза благодарение на украйна Сигнализирай за неуместен коментар