САЩ: Казахме на Украйна, няма да участваме в решението за ген. Залужний

Главнокомандващият на въоръжените сили на страната е в конфликт със Зеленски

04.02.2024 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Казахме на Украйна, няма да участваме в решението за ген. Залужний

На фона на слуховете за оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний, администрацията на президента на САЩ заяви, че "кадровите решения във въоръжените сили са въпрос на украинското правителство". Това посочва в интервю за CBS News Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по националната сигурност.

"Правителството на САЩ не трябва да се намесва в този въпрос по един или друг начин. Затова ние стоим настрана от тези кадрови решения", оментира той.

По думите му "това е суверенно право на Киев и право на президента на Украйна да взема собствени кадрови решения.

"Дадохме да се разбере, че няма да участваме в това конкретно решение. Казахме го директно на украинците", отбелязва Съливан.

По-рано американското издание The Washington Post, цитирайки двама източници, съобщи, че правителството на Украйна е информирало Белия дом за решението на Володимир Зеленски да уволни главнокомандващия на въоръжените сили генерал Валерий Залужний.

Освен това, позовавайки се на високопоставен служител от Министерството на отбраната, изданието пише, че в Киев все още не е избран заместник на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, пише "Фокус".

От няколко месеца има слухове за обтегнати отношения и стратегически спорове между Володимир Зеленски и Валерий Залужний.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Комплекси евроатлант
преди 3 месеца
Всяка държава, която не се кланя на американското божество, е варварска. България се кланя, но пак е в графата " нецивилизован сват" съгласно евроатлантическата "расова" теория. Най- смешното е, че богоизбраната евроатлантическа каста не желае да проумее, че съюзниците не я считат дори за сбирщина човешки същества . " Цивилизованият свят" обхваща Западна Европа и Британската империя, както и Израел. Затова е смехотворно евроатлантиците да сипят жлъч по Русия, при все, че също са "нецивилизовани" Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Русия
преди 3 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 2
Никой не вярва
преди 3 месеца
И на България нямаше да се месите и да я насилвате да се превърне в съюзник на Украйна, ама излъгахте. Народът е против, но има ли значение? Важно е какво иска САЩ. Българският народ няма думата. За Украйна- не не нуждае от коментар. И тя не искаше да воюва, но администрацията на Зеленски много държи да избива украинци, както и Байдън . Сигнализирай за неуместен коментар