Залужни: Армията на Украйна се нуждае от хора, боеприпаси и оръжия, за да се бие

Генералният щаб иска да мобилизира още 450-500 хиляди души

26.12.2023 | 17:54 Редактор: Вяра Димова
Залужни: Армията на Украйна се нуждае от хора, боеприпаси и оръжия, за да се бие

Украинската армия се нуждае от хора, боеприпаси и оръжия, за да продължи да се бие. При това хора, които са способни да изпълняват възложените задачи. Това заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни в националния ефир, предава "РБК-Украйна".

"Главното за мен е хората да влязат в армията и да могат да изпълняват поставените задачи. Кой каква отсрочка ще има или кой каква отсрочка няма, кого ще призове държавата - днес смятам, че това не е от моята компетентност", отбеляза той.

По думите му за целта има централни органи на изпълнителната власт, които определят кого да призоват.

"Имам нужда от хора, имам нужда от боеприпаси и оръжия, за да продължа да се бия", добави Залужни, цитиран от "Фокус".

Както припомня агенцията, по-рано Залужни заяви, че е твърде рано да се оценява инициативата за мобилизация в Украйна, но той смята, че тя не трябва толкова да се засилва, колкото да се върне към предишните си рамки. Той се оплака и от уволнението на районни военни комисари, които били професионалисти и знаели какво да правят.

На заключителната пресконференция за годината президентът Володимир Зеленски заяви, че Генералният щаб иска да мобилизира допълнително 450-500 хиляди души. Според него за това трябва да има цялостен план, който да реши и проблемите на тези, които се бият почти две години без прекъсване.

Снимка: БГНЕС