Борел: Близкият изток e котел, който може да избухне

Над 30 души бяха убити тази нощ в Източна Сирия и в Западен Ирак

03.02.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

САЩ нанесоха удари с изтребители в Сирия и Ирак. Действията са в отговор на атаката с дрон в Йордания в неделя, при която загинаха трима и бяха ранени около 40 американски военнослужещи. Местни източници съобщиха за повече от 30 души, убити тази нощ в Източна Сирия и в Западен Ирак.

Мишени на ударите са били силите "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците и свързани с тях милиции. Атаките са били осъществени от самолети, сред които бомбардировачи, излетели от САЩ. Местни източници съобщиха за над 20 убити проирански бойци в Сирия. В Ирак загиналите са 16, като в това число, според иракския премиер, са и цивилни, а 25 души са ранени. От кабинета на премиера Мохамед Шия ал-Судани заявиха, че осъждат ударите като "нова агресия срещу суверенитета на Ирак" и отрекоха те да са били предварително съгласувани.

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън присъства на церемония, с която в базата "Доувър" в щата Делауер бяха посрещнати телата на убитите в неделя американски военнослужещи. По-късно Байдън публикува изявление.

"Нашият отговор започна и ще продължи, когато и където ние решим. САЩ не се стремят към конфликт в Близкия изток или другаде по света. Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим", каза Байдън.

В синхрон с Байдън са и думите на министъра на отбраната. 

"Ще отговорим когато решим, където решим и както решим", отсече Лойд Остин

От Съвета по сигурността към Белия дом уточниха, че самолетите са поразили над 85 цели. Ирански говорител заяви, че американските нападения са още една стратегическа грешка, от която единственият резултат ще бъде покачване на напрежението в региона.

В ЕС също се опасяват от потенциална ескалация и призовават войната в Газа да не обхваща и други територии. 

"Близкият изток e котел, който може да избухне. Нападения има както по границите на Ливан, така и в Сирия, Ирак, в Червено море. Затова и ЕС взе решение за военноморска мисия в Червено море, но и призоваваме всички да избягват ескалация", каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Белгийският външен министър Хаджа Лабиб също призова за дипломатически усилия. Тя е загрижена от възможността да възникне директна конфронтация между Вашингтон и Техеран.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС