Ирак: САЩ лъжат, ударите им са открита агресия

Американската страна фалшифицира фактите, твърдят от иракското правителство

03.02.2024 | 12:48 Редактор: Тодор Петров
Ирак: САЩ лъжат, ударите им са открита агресия

"Твърдението на САЩ, че координират ударите с Ирак, е лъжа и въздушните удари на САЩ представляват открита агресия", се посочва в изявление на иракското правителство.

По-рано иракската агенция Shafaq съобщи, че 16 души са станали жертви на американски обстрел в провинция Анбар в Западен Ирак. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ са предупредили иракските власти за предстоящи атаки срещу цели в страната.

"Американската страна фалшифицира фактите, като заяви, че е имала предварителна координация за извършването на тази агресия. Това са неверни изявления, целящи да подведат международното обществено мнение", е заявил говорителят на иракското правителство Басем Ал Ауади.

Съединените щати съобщиха, че са ударили повече от 85 цели, принадлежащи на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и свързаните с него сили в Ирак и Сирия като част от ответни удари срещу военната им база в Йордания.

Сирийският държавен телевизионен канал Al Akhbar съобщи, че в резултат на ударите на САЩ по позиции в сирийската пустиня и на границата на Сирия и Ирак са загинали няколко души, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Питам
преди 2 месеца
САЩ първо удрят, после казват, че им разрешили. Ирак отрича да е искано разрешение. Освен и други да почнат да работят по тази изпитана схема, според която да бомбандираш суверенни държави не е нарушение на международното право, когато си казал предварително, че ще го направиш. Или единствено САЩ имат право, а другите - не? Сигнализирай за неуместен коментар