По заповед на Байдън САЩ удариха над 85 цели в Ирак и Сирия

Най-малко 18 са загиналите в Сирия

03.02.2024 | 07:28 Редактор: Тодор Петров
По заповед на Байдън САЩ удариха над 85 цели в Ирак и Сирия

Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите сили са извършили въздушни удари по повече от 85 цели в Ирак и Сирия. Основната цел са били силите на Корпуса на гвардейците на ислямската (КГИР) революция на Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил ударите да бъдат извършени като отговор на убийството на трима американски войници на 28 януари в Йордания.

"Днес следобед по мое нареждане американските военни сили нанесоха удари по цели в обекти в Ирак и Сирия, които КГИР и свързаните с него милиции използват за нападения срещу американските сили", каза той.

Ирак на свой ред критикува хода на Вашингтон, като говорителят на премиера Мохамед Чиа ал-Судани заяви, че американските удари представляват нарушение на иракския суверенитет.

"Тези удари са заплаха, която ще въвлече Ирак и региона в нежелана ситуация с катастрофални последици за сигурността и стабилността", каза генерал Йехия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отговори, че иракското правителство е било предварително предупредено за ударите.

"Мишените бяха внимателно подбрани, за да се избегнат цивилни жертви, и въз основа на ясни, неопровержими доказателства, че са свързани с нападения срещу американски служители в региона", посочи говорителят, съобщи БГНЕС.

Той заяви, че операцията е продължила около 30 минути и ударите са били успешни. Кърби добави, че бомбардировачи В-1, които са носили повече от 125 прецизно управляеми боеприпаси, са участвали в нанасянето на ударите. Най-малко 18 души загубиха живота си по време на ударите в Сирия.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Дума да няма
преди 2 месеца
Не се заблуждавайте, че това е нападение срещу суверенни държави, насилствено демократизирани от САЩ. Това е борба за демокрация. Сирия от десетилетия се "демократизира" с бомби, защото не желае да приеме правилата на хегемона ( Нима има право на несъгласие?), докато Ирак беше " демократизиран' поради "грешка", която коства 1 млн. човешки живота, но щом не са от " цивилизования свят"....България също плати цената на демократизацията на Ирак , т.е. " грешката", а сега се натиска за още демокрация Сигнализирай за неуместен коментар