Блинкен: САЩ не търсят конфликт с Иран, но Байдън беше кристално ясен

"Ситуацията в Близкия изток е изключително нестабилна", каза американският държавен секретар

30.01.2024 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова
Блинкен: САЩ не търсят конфликт с Иран, но Байдън беше кристално ясен

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че ситуацията в Близкия изток е изключително нестабилна, както и че страната му не търси конфликт с Иран, но ще отговори категорично на атаката с дрон срещу американска военна база в Йордания, при което загинаха трима военни, а над 30 бяха ранени.

"Предприехме стъпки, за да защитим себе си и партньорите си, и за да предотвратим ескалация. Президентът беше кристално ясен - ще отговорим решително на всяка агресия и ще потърсим отговорност на хората, които нападнаха нашите войници, в момент и на място, които ние ще изберем", каза Антъни Блинкен на пресконференцията във Вашингтон заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По думите му има надежда за постигане на споразумение за освобождаване на още от заложниците, които държи групировката "Хамас". По-рано за напредък по темата съобщи и катарският премиер.

Американският държавен секретар очаква Унгария да ратифицира скоро присъединяването на Швеция към НАТО: "Швеция допринася за Алианса с невероятни способности във всяка сфера. Сега Унгария трябва да действа, за да завърши процеса с присъединяването на Швеция. Изцяло очаквам това да се случи през следващите седмици, когато унгарският парламент се завърне".

Унгарските депутати са във ваканция до средата на февруари, но опозиционните партии настояват за извънредно заседание, припомня БНР.

Междувременно, украинският президентски съветник Андрий Ермак след посещението на унгарския външен министър Петер Сиярто, каза, че Украйна и Унгария са заинтересовани от възможно най-скорошна среща между премиерите на двете страни - Виктор Орбан и Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 2 месеца
Володимир Зеленски не е премиер на Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар