В САЩ натискат Байдън да се изправи директно срещу Иран

Американският президент обеща отмъщение след последните атаки

29.01.2024 | 10:37 Редактор: Тодор Петров

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред засилващ се натиск да се изправи директно срещу Иран, след като прокситата на страната убиха трима американски войници при нападение с дрон в Йордания през уикенда, рискувайки точно по-широкия регионален конфликт, който той се опитва да избегне.

Човек, запознат с позицията на САЩ, който пожела анонимност при обсъждане на частни дискусии, каза, че е ясно, че атаката ще наложи по-силен отговор от това, което САЩ са направили досега през седмиците след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври и предизвикаха нова криза в Близкия изток.

Иран каза, че няма "никаква връзка и нищо общо" с атаката, според иранските медии в понеделник, цитирайки представител на Техеран в ООН. Байдън вече обеща отмъщение след атаката срещу база, наречена "Кула 22", разположена в североизточна Йордания, близо до границите на Ирак и Сирия.

Една от възможностите е тайно действие, което ще означава САЩ да ударят Иран, без да си приписват заслуги за това, но въпреки това да изпратят ясно послание. Администрацията на Байдън може също да се прицели в определени ирански служители.

Атаката поставя Байдън пред решение, което ще бъде едно от най-значимите за неговото президентство. Той иска да накаже извършителите на атаката и да възпре Иран от действията му в региона. Но това може да постави САЩ в директна конфронтация с ръководството в Техеран, което вече беше насърчено в региона след атаката на "Хамас", предприемайки атаки в Ирак и Пакистан.

Той трябва също така да претегли потенциала за по-нататъшни икономически катаклизми, докато САЩ се борят с бунтовниците хути - друго ирански прокси - който разбуни глобалното корабоплаване и предизвика страхове от нови икономически сътресения, като атакува търговски кораби в Червено море, което представлява 12% от глобалния търговия.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС