САЩ ще отмъстят за убитите войници по начин, по който преценят

Американският президент Джо Байдън обеща ответни действия

29.01.2024 | 14:04 Редактор: Толя Стоянова

Трима войници загинаха, а най-малко 34 души пострадаха при удар с дрон срещу американска военна база на границата на Йордания и Сирия. Това е първият случай, в който американски военни са убити от вражески огън в Близкия изток от началото на войната в Газа. Американският президент Джо Байдън обеща ответни действия.

Той обяви, че зад нападението стоят групировки, подкрепяни от Иран. В изявление след инцидента американският президент обяви, че ще отвърнат в момент и по начин, по който преценят. По-късно в кратък коментар за случилото се Байдън отново подчерта, че ответни действия ще има.

"Имахме тежък ден в Близкия изток. Изгубихме три смели души в атака по една от нашите бази. Ще помоля за момент на тишина, за да почетем паметта на нашите войници. И ние ще отвърнем. Господ да ви благослови!", каза Байдън.

Говорителят на външното министерство на Иран Насер Канаани отрече обвиненията.

"Тези твърдения са направени с конкретни политически цели, за да се преобърне реалността в региона", заяви Канаани.

Централното командване на САЩ потвърди смъртните случаи и съобщи, че се е наложило 8 военнослужещи да бъдат хоспитализирани. Според данните от разследването, дронът, убил американските военнослужещи, е бил изстрелян от подкрепяни от Иран бойци и изглежда е дошъл от Сирия.

Ислямската съпротива в Ирак - група, обединяваща няколко милиции в страната, заяви, че на 28 януари е атакувала редица места по йорданско-сирийската граница.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Базата е била нелегална в окупираната от американците част в Сирия! Няма атака на йорданска територия. Сигнализирай за неуместен коментар