Светът е в очакване на решението на Байдън за Близкия изток

САЩ ще нападнат ли директно Иран?

01.02.2024 | 17:10 Редактор: Тодор Петров
Светът е в очакване на решението на Байдън за Близкия изток

Напрежението в Близкия изток се покачва, след като Вашингтон се зарече да отговори на атаката с дрон, извършена от подкрепяни от Иран бойци, при която загинаха трима американски войници. Конфликтите в целия регион ескалираха драматично след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" през октомври. Означава ли това, че е възможно да се стигне до по-широка война?

Ударът от неделя, който според американски официални лица е бил нанесен по американска база в Йордания от подкрепяна от Иран групировка от другата страна на границата, в Сирия, се случва в момент, когато водената от САЩ военноморска коалиция се бори с бунтовниците хути в Червено море.

Президентът на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху "радикалните, подкрепяни от Иран войнствени групировки, действащи в Сирия и Ирак", и обеща да отвърне на удара "във време и място по наш избор". Иран отрича да е пряко замесен, като твърди, че групировките в региона "не получават заповеди от Иран за своите решения или действия".

Многократно през последните десетилетия е надвисвала заплаха от пряк конфликт между Иран и САЩ, но е бил избягван и от двете страни, отбелязва Politico. Когато са на власт, както републиканците, така и демократите избягват да започнат открита конфронтация с Иран, посочва изданието.

Бившият президент Доналд Тръмп заплашваше да нападне Иран по времето, когато беше в Белия дом, но никога не го направи в действителност - вместо това удари Техеран със санкции и нанесе удари по неговите регионални марионетки, пише БТА.

Въпреки това Тръмп нареди въздушен удар в Багдад през 2020 г., при който беше убит Касем Солеймани, командир на Силите "Кудс" - подразделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, отговарящо за екстериториални и тайни военни операции. Техеран заплаши с масиран отговор. Ястребите във Вашингтон цитират това като довод, че Байдън би могъл да бъде много по-твърд с Иран, без да последват по-сериозни ответни мерки от страна на Техеран.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пфу
преди 2 месеца
Не знаех, че Байдън " решава" каквото и да било, нито че САЩ могат да нападнат някоя държава. Такова нещо никога не се е случвало- САЩ да нападат или да убиват, освен половината свят. Сигнализирай за неуместен коментар