"Ако нараните американец, ние ще отговорим": САЩ атакуват с изтребители

За половин час са изстреляни повече от 125 боеприпаса с прецизно насочване

03.02.2024 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

САЩ нанесоха удари с изтребители в Сирия и Ирак. Действията са в отговор на атаката с дрон в Йордания в неделя, при която бяха убити трима и ранени около 40 американски военни. С ударите тази нощ са били поразени над 85 цели.

Мишени на ударите са били силите "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците и свързани с тях милиции. Атаките са били осъществени от самолети, сред които бомбардировачи с голям обсег, излетели от САЩ. 

В Източна Сирия са били убити 13 бойци на милиции, по данни на неправителствена мониторингова организация. Преди това президентът на САЩ Джо Байдън присъства на церемония, с която в базата "Доувър" в щата Делауер бяха посрещнати телата на убитите в неделя американски военнослужещи. По-късно Байдън публикува изявление. 

"Нашият отговор започна и ще продължи когато и където ние решим. САЩ не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим", закани се той.

В синхрон с Байдън са и думите на министъра на отбраната. 

"Ще отговорим когато решим, където решим и както решим", отсече Лойд Остин.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом уточниха, че самолетите са поразили цели на седем различни места в Западен Ирак и Сирия. Били са изстреляни повече от 125 боеприпаса с прецизно насочване за около 30 минути. 

Ирак осъди остро ударите на негова територия. САЩ твърдят, че са уведомили предварително страната за атаките.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Какво правят американските военни там? Лостин отговори на въпроса, че ще правят каквото поискат и когато поискат. Да не би това да е причината за всички войни- че САЩ правят каквото и когато си поискат, без да ги интересува мнението на другите? Всички сме длъжни да търпим "демокрацията"- едностранно установен международен " правов ред" , базиран на американския интерес, при който " недемократичните" -непослушните следва да бъдат бомбардирани и лишени от ресурси за отказа им да се кланят на САЩ . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ЖОНИ
преди 2 месеца
ЗА КРАВАРИ МОЖЕ ЗА РУСНАЦИ НЕ МОЖЕ УДРИИИИ ТАВАРИЩ ПУТИН ОЩЕ МАЛКО И ЦЕЛИЯ ЗАПАД ЩЕ ПАДНЕ Сигнализирай за неуместен коментар