Заболяване по-заразно от всички други - 45 пъти скочиха случаите само за година

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави

28.01.2024 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева
Заболяване по-заразно от всички други - 45 пъти скочиха случаите само за година

Преди дни Световната здравна организация предупреди, че Европа е регистрирала над 40-кратно увеличение в случаите на морбили или дребна шарка. През 2023 година са регистрирани 42 200 случая, което е почти 45 пъти повече от 2022-а. Само за периода януари-октомври 2023  са докладвани 30 000 случая на морбили в 40 от 53-те държави членки в региона, който се простира чак до Централна Азия“, се каза в изявлението на СЗО. За сравнение през 2022 г. са докладвани едва 941 случая. 

"Това вероятно е най-заразният респираторен вирус, който познаваме. Знаете, че числото ер показва на колко души един заразен предава заболяването. В началото на Ковид ер числото му беше двама-трима, на морбили е петнайсет, наистина огромно. Т.е. ако сте в стая със заразен и никой не е ваксиниран или няма имунитет, очакваме деветдесет процента от контактните да се заразят", обясни здравният редактор на вестник "Таймс" Том Уипъл.

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави, като всяка от тях има повече от 10 000 случая. В Румъния беше обявена епидемия от морбили след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени.  В Албания са потвърдени 11 случая на морбили, съобщи албанският Институт по обществено здраве. Шест от случаите са между роднини и заболелите са неваксинирани. Заразените са деца на възраст между една и девет години. Потвърдените случаи са в градовете Тирана и Дуръс, уточнява БНР.

Със 183 случая Великобритания е западноевропейската държава, в която възобновяването на болестта, е най-очевидно. В определени райони на страната, около Бирмингам, процентът на ваксинираните пада до 81%, посочиха британските здравни власти. Общо над три милиона и 400 хиляди деца под 16-годишна възраст са в рисковата група на неваксинираните, отбелязва британският главен здравен инспектор доктор Джени Харис.

Според Световната здравна организация възобновяването на това силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до фатални усложнения и се разпространява по въздушен път, се дължи на спада в обхвата на ваксинацията през годините на Ковид-19. 

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Bloomberg.com