Доц. Кунчев срещу антиваксърите: Има риск от разпространение на морбили у нас

Рискът неимунизиран срещу морбили да се разболее е 96 на сто

22.12.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Има риск от разпространение на морбили у нас заради непълно ваксинационно покритие. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му ваксинираните с втора доза срещу морбили са 87,8%, което е по-ниско от нужните 95 на сто.

1453 случая на морбили са регистрирани в страните от Европейския съюз.

"Има откъде да дойде. Може да дойде от Румъния, Сърбия, стотици наши сънародници, които се прибират от целия свят", заяви доц. Кунчев.

Рискът неимунизиран срещу морбили да се разболее е 96 на сто, допълни той. Според здравния инспектор, причината да няма достатъчно ваксинационно покритие е, че родители не искат да ваксинират децата си. 

От здравното ведомство съобщиха още, че от националния имунизационен календар за тази година и за първото тримесечие на 2024 г. са осигурени всички ваксини. А от януари започва безплатно поставяне на ваксини срещу пневмония за хора на и над 65 г. Те са еднодозови и ще бъдат поставяни от личните лекари. 

Вижте повече в репортажа.
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
лъжливото овчарче
преди 4 месеца
Антиваксърите са резултат от ГРЕШНАТА и целенасочена политика (дезинформация) на правителството на ГЕРБ по време на пандемията! Кой е отговорен за вредите от ваксината на Астра-Зенека? Кой поръча милиони от тази неизпитана и небезопасна ваксина, повечето от която бяха бракувани? Къде е ПРОКУРАТУРАТА? Защо не разследва за ЛОБИЗЪМ? Сигнализирай за неуместен коментар