Задава се бум на болни от грип. Доц. Кунчев: Хората не ходят на лекар по празниците

По-чести са случаите на Ковид-19, отколкото на грип

22.12.2023 | 12:17 Редактор: Деси Николова
Задава се бум на болни от грип. Доц. Кунчев: Хората не ходят на лекар по празниците

Данните за разпространение на грип показват, че заболеваемостта ще се повишава, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването. 

"Следващите две седмици се очаква срив, който се случва всяка година, тъй като по време на празнични дни хората не ходят на лекар. Наясно сме с този феномен, знаем, че трябва да изтече една работна седмица, което означава, че в първата десетдневка на януари ще има коректни данни, каза още той. И сега се установява по-често вирусът на Ковид-19, отколкото на грип, но натиск върху здравната система няма, лечение е осигурено за всички нуждаещи се", увери д-р Кунчев. 

След Ковид-19 пандемията има "отрезвяване" и връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар, каза още той и посочи, че започва възстановяване на доверието към ваксините, предаде БТА.

"Положихме много усилия да продължи програмата, чрез която се ваксинират безплатно възрастните хора - на и над 65-годишна възраст, за имунизация срещу грип, като тази година са осигурени 308 хиляди дози ваксина. По данни досега са направени около 270 хиляди дози, като вероятно броят им е по-голям, допълни той. Дали сме възможност на хората да се ваксинират срещу грип дори и през януари, тъй като целта ни е да подготвим организма срещу очакваните епидемични щамове", посочи още доц. Кунчев.  

Снимка: БГНЕС