България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грипът настъпва и ни събаря за часове, все още не е късно да се ваксинираме

Очаква се пикът да настъпи след Нова година, каза проф. Ива Христова

27.11.2023 | 09:23 Редактор: Вяра Димова

Грипът отново дойде на дневен ред. Вече са факт и първите за сезона заразени. 

"На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава, че далеч преди това е циркулирал вирусът, просто сега получихме проби. Става дума за тип А H1N1. Това е най-пандемичният щам. Този, който още миналата година засегна най-голям брой хора. Вторият по честота е тип А", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

И двата щама са включени във ваксината, уточни гостът.

"Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо хората се влошават. Сутринта отива спокойно на работа, а на обяд вече не се чувства добре, до следобед е на легло. Вирусът бързо настъпва в организма. Дава симптоми от температура до обща отпадналост, мускулни болки, главоболие и чак след това идват респираторните симптоми", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Христова тестът е добре да се направи в първите няколко дни, защото след това имунната система бързо подхваща вируса.

Тя обяви, че този сезон очакваме предимно грип тип А: "Достатъчно заразен е. Ако сме с болен човек, на дистанция до един метър и под един метър, има голяма вероятност да се заразим, защото имаме имунитет от предишната година, но той е избледнял".

Ако сме пропуснали да се ваксинираме, сега е най-подходящият момент за имунизация, подчерта още специалистът.

"Пикът се очаква след Нова година. За изграждане на напреднат имунитет ни трябват максимум три седмици. Идеалният момент е сега. Децата са уязвима група", допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ разясни, че няма данни за нов вирус от Китай и обяви, че заразените с коронавирус у нас са намалели.

"За Ковид-19 очакваме продължаващо намаляване на случаите, но за грип случаите тепърва ще се повишават. Няма нужда от непрекъснато приемане на имуностимулатори. Разумно е да се вземат в началото на следващата година", посъветва проф. Христова.