Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проф. Алексанрова: Морбили причинява тежки увреждания, ваксинирането е задължително

"Интересът към ваксините у нас спада, възможни са епидемични взривове", казват здравните власти

28.04.2023 | 18:54 Редактор: Калина Донкова

Здравните власти предупредиха за възможни взривове на морбили в София. Причината - спадът във ваксинирането срещу вируса у нас.

"Това е един от най-инфекциозните патогенни агенти, познат на човечеството, а всеки заразен би могъл да инфектира нови 18 души", обясни в ефира на предаването "Директно" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Освен че причинява високата температура, кашлицата и хремата, той може също така да засегне средното ухо, може да засегне роговицата на окото, но това далеч не е всичко. Това е вирус, който може да причини сериозни увреждания на дихателната система, както и неврологични увреждания. При един до три случая на 1000 инфектирани се стига до смъртен изход. Вирус "Морбили" може да изтрие имунитета, който детето вече е придобило срещу други вируси", посочи тя.

"Предупреждения от световните здравни власти за спад в имунизационното покритие срещу морбили има още от края на миналата година", поясни проф. Александрова.

"Спадът е до 81% по отношение на първата доза ваксина и до 71% по отношение на втората, което е довело до натрупване на около 40 милиона деца по света, които са чувствителни за инфекция с този вирус, за да бъдем колективно защитени срещу него, би трябвало повече от 95% от хората да бъдат ваксинирани", обясни вирусологът.

Ваксината срещу морбили създава много добър имунен отговор. По данни на Световната здравна организация от 2000 г. до 2018 г. са предотвратени над 22 млн. смъртни случая, като със 73% са намалели инфекциите от този вирус, изтъкна още проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

"Изключително важно е да се работи в посока по-голямата информираност по отношение на ползите от ваксините заради страховете сред много родители, породени най-вече от неверни твърдения, свързани с имунизациите", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.