Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Христова: Ковид-19 още дава усложнения, хората не се тестват и лекуват правилно

Бързите тестове са достъпни, но могат да бъдат фалшиво отрицателни, каза директорът на НЦЗПБ

12.01.2024 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Заболеваемостта се увеличава. Едновременно циркулират голям брой вируси. Доскоро Ковид-19 беше най-честото заболяване, но през последните дни грипът тип А H1N1 набра скорост. Разпространява се сред млади и стари и това ще се задълбочава. Няма нищо тревожно от гледна точка на това, че е обичайно за сезона и не е нищо по-различно от миналогодишния грипен сезон. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя уточни, че няма съществен натиск към болниците, но все още се очаква пикът на грипната циркулация в края на януари, а след това и плавно намаляване на заболелите.

"И януари и февруари ще бъдат с доста голям брой случаи. Ковид-19 се кара по-тежко, защото е системно заболяване, но с годините SARS коронавирус доста се промени, облекчиха се симптомите. Вече се изкарва почти като грип с няколко дни вкъщи. Има уловка, защото Ковид засяга целия организъм, дава късни усложнения. Остана си коварно заболяване. Неглижира се регистрацията, а тя идва от това, че хората не се тестват, а трябва да го направят, защото лечението е различно", призова д-р Христова.

Специалистът уточни, че при грип е важно навреме да се приемат необходимите медикаменти, защото това блокира размножаването на вируса и стопира клиничната симптоматика.

"Бързите тестове са достъпни, сами си ги правим, но трябва да знаем, че те хващат, когато има повече вирус, т.е. има вариант за фалшиво отрицателни тестове. С PCR се хваща и минимално количество вирус. Важно е да знаем какво лекуваме", обясни директорът на НЦЗПБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ някои противовирусни медикаменти могат да се използват и превантивно с по-малка дозировка, когато около нас има болни от грип и имаме близък контакт. Тя обясни и какви са усложненията след изкаран Ковид-19.

"Ако постоим вкъщи, рискът от тях е по-малък. Поне седмица трябва да лежим, за да избегнем влошаването и късните усложнения. Късните усложнения са при всеки четвърти пациент и са свързани с нарушения на микроциркулацията, с микротромбози в съдовете и всеки орган може да даде такива усложнения", заяви д-р Христова.

Ковид-19 е отслабил интензивността си, но все още дава тревожност, безпокойство, безсъние и пневмонии, посочи тя.

"В първите няколко дни можем да се опитаме сами, можем и по телефона да контактуваме с лекар. При една част от хората това решава проблема, но има случаи с усложнения. Когато видим, че терапията не води до подобрение, трябва да се обърнем към лекар. Много от случаите протичат с кашлица. Антибиотик трябва да даваме, когато подозираме бактериална инфекция и в никакъв случай в началото на вирусна инфекция", даде пример специалистът.

Д-р Христова обяви, че в страната ни няма доказани случаи на морбили, но подчерта, че в Европа циркулацията се засилва. 

"Пробив може да се случи", добави тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.