България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова: Вирусите се борят кой да ни зарази, ваксината е най-добрата превенция

Грипът е характерен с това, че започва много рязко и бързо, обясни вирусологът

10.01.2024 | 09:05 Редактор: Толя Стоянова

Настъпва вълна от респираторни заболявания с увеличаването на заболелите от грип и Ковид-19.

"Това е сезонът, в който основните играчи са грипът, Ковид-19, респираторният синцитиален вирус, от няколко години към тях се включи и SARS-CoV-2. Симптомите им са доста сходни. Грипът е характерен с това, че започва много рязко и бързо. Буквално за часове може да започне клиничната картина. Това са вируси, които циркулират основно през зимните месеци. Грипът може да се предаде по-добре при 5 градуса, отколкото при 20 градуса. Влажността на въздуха е важен фактор. Най-предразполагаща е влажността между 10% и 40%. Резките промени в температурата не ни се отразяват добре", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин"

Тя посочи, че има случаи, когато пациентът е заразен с два вируса едновременно, но обикновено се смята, че когато сме инфектирани с един вирус, това може да затвори вратата за друг. 

"Придобитият имунитет е специфичен за конкретните инфекциозни агенти. Той обаче изисква време, за да бъде изграден, поне една-две седмици. Има значение и пациентът. Оказали се заедно два различни вируса, биха се конкурирали за ресурсите на клетката, така че това също би могло да попречи на единия", обясни вирусологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сред най-уязвимите групи са малките деца, защото те за първи път се срещат с инфекциозни агенти и обикновено първата среща може да протече по-драматично, тъй като нямат имунитет.

"Добре е да бъдат ваксинирани. За първи път този сезон имаме ваксини и за трите играчи", съветва проф. Александрова. 

Уязвими са и възрастните хора, хората със съпътстващи заболявания, особено белодробни, сърдечни и диабет.

"Морбилите са много сериозен проблем. Това е вирус, който би могъл да се премахне от лицето на Земята и това беше цел на СЗО. Варицелата също е заболяване, което не бива да се пренебрегва. Много се говори за това колко е добре човек да придобие по естествен начин имунитет - не, няма такова нещо. Няма такова заболяване, което да е по-добре да се преболедува, отколкото да бъде предотвратено", заяви проф. Александрова.

"Не бива да се допуска хората да страдат, да губят живота си от заболявания, които биха могли да се преодолеят с ваксина", подчерта вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото.