Великобритания: Незначителни успехи и тежки загуби за Русия по пътя към Авдеевка

Украинските контраатаки не позволяват на руските сили да напреднат в града, твърди доклад на Министерството на отбраната

27.01.2024 | 16:11 Редактор: Вяра Димова
Великобритания: Незначителни успехи и тежки загуби за Русия по пътя към Авдеевка

Русия продължава настъплението си по няколко направления в съответствие със стратегическата си цел да превземе Донбас. На 21 януари 2024 г. руските сили превзеха селищата Крохмалин, Харковска област, и Веселе, близо до Бахмут, на 18 януари 2024 г. Те обаче са стратегически незначителни. Това посочва британското разузнаване в доклада на Министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х.

"Преди войната населението на Веселе е било 102 души, а на Крохмалнин - 45 души. Това представлява продължение на незначителните постепенни печалби на Русия, докато Украйна се съсредоточава върху активната отбрана", допълват от британското ведомство.

"Основният приоритет за руските сили е град Авдеевка. Руснаците провеждат тристранна атака за обкръжаване на града от юг и север, а също така водят боеве в покрайнините на източния квартал на самия град Авдеевка. Руските сили претърпяват тежки загуби на личен състав и бронирана техника, често причинени от украински боеприпаси от безпилотни летателни апарати", се посочва в доклада, цитиран от "Фокус".

"Съобщава се, че руските сили се опитват да заобиколят украинските укрепления, като навлизат в краищата на града през обслужващи тунели, това е метод за проникване, който те опитват от октомври 2023 г. насам.

Украинските контраатаки не позволяват на руските сили да напреднат в града. Тъй като основният маршрут за снабдяване остава непокътнат, а украинските сили извършват локални контраатаки, Авдеевка вероятно ще остане под украински контрол през следващите седмици", според доклада на британското седомство.

Снимка: БГНЕС