Руснаците нахлуха за пръв път в Авдеевка - един от епицентровете на боевете

Украинската армия е успяла да отблъсне врага

24.01.2024 | 19:47 Редактор: Толя Стоянова
Руснаците нахлуха за пръв път в Авдеевка - един от епицентровете на боевете

Руската армия успя да влезе за първи път в украинския град Авдеевка, който е огнище на сраженията в източната част на страната, но беше отблъсната, съобщи кметът на града пред АФП. Това е поредната илюстрация на многократните нападения на Москва в Донбас.

"Руски диверсионни и разузнавателни групи навлязоха в южната част на Авдеевка, но бяха отблъснати", каза Виталий Барабах, описвайки ситуацията като "трудна, но под контрол".

"Сега те вече не са там, украинската армия ги изтласка и си върна позициите, но врагът продължава да атакува", добави той.

Той потвърди, че това е първото нахлуване на руските сили в този индустриален град в Донецка област. Той обаче не каза кога се е състояло и колко дълго е продължило. Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции. Това е един от епицентровете на боевете след провала на украинската контраофанзива миналото лято. 

През юли 2014 г. градът за кратко попадна в ръцете на въоръжените от Москва проруски сепаратисти, след което се върна под украински контрол. Сега, до голяма степен разрушен, той се е превърнал в символ на украинската съпротива. Според кмета му там все още живеят около 1078 цивилни, въпреки непрестанния обстрел. След есента и неуспеха на украинската контраофанзива армията на Москва си възвърна инициативата, особено на източния фронт. Миналата седмица Русия предяви претенции към два малки града в Донецка и Харковска област, припомня БГНЕС.

В същото време Украйна и Русия се обвиняват взаимно в засилване на ударите в цивилни райони. Нови масирани нападения бяха насочени срещу няколко украински града, при които загинаха около двадесет души. Само в Харков, в източната част на страната, при тези бомбардировки са загинали 10 души, а други 70 са ранени, съобщи областният управител Олег Синегубов. По думите му това е едно от "най-масовите" нападения срещу града от началото на 2022 г.

Снимка: БГНЕС