Затишие пред будя? Руските части се прегрупират за нов щурм, остава натискът към Авдеевка

И двете страни се възползват от замръзналата земя за сухопътни атаки

22.01.2024 | 16:33 Редактор: Елеонора Танева
Затишие пред будя? Руските части се прегрупират за нов щурм, остава натискът към Авдеевка

По данни на британското военно разузнаване загубите на танкове и други бронирани превозни средства от страна на Русия се увеличават в последните дни в боевете в Украйна.

Има и известно затихване на активността на бойните действия - по данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през изминалото денонощие на цялата фронтова линия е имало 68 директни бойни сблъсъка, спрямо близо 130 на 19 януари. Според Тарнавский руските части се прегрупират и се очаква нов щурм. В района на "Таврия" са позиционирани към 40 хил. руски военни, сочат данните на ръководителя на това направление.

Край Авдеевка са отблъснати 17 атаки - основно около Новобахмутивка, Парвомайское и Невелское. Отблъснати са и пет атаки в покрайнините на Мариинка.

Според говорителя на сухопътните сили на Украйна украинските части са получили нареждане да се изтеглят от Крохмалне и да заемат друга предварително подготвена позиция.

Ограничени са действията също и край Бахмут, край който са отблъснати 7 руски атаки.

Украинските военни запазват позиции по левия бряг на Днепър въпреки проблемите с логтисиката, след като части от реката замръзнаха. Руските части не могат да се възползват от своето предимство и се водят позиционни битки в района, като от ВСУ съобщават за отблъснати 6 атаки.

В 697-я ден от пълномащабната война в Украйна под обстрел са били повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия, сочат данните на ВСУ.  Руското Министерство на отбраната съобщи за унищожени четири ракети над крайбрежието на Крим. От ВВС на Украйна отчетоха свалени 8 от 8 изстреляни дрона в ранните часове на 22 януари.

Русия и Украйна се възползват от замръзналата земя на фронтовата линия и извадиха отново тежката техника, коментират военни анализатори. Целта е да бъде използвано максимално студеното време, преди да дойде известният кален сезон в страната, когато използването на техника е почти невъзможно.

Според Business Insider тогава обаче Украйна може да има предимството на танковете Abrams. Те са много по-тежки от останалите танкове на бойното поле - 60 тона, спрямо 45 тона за Т-72 или дори под 40 тона за Т-64. Но американските танкове са създадени именно за работа на кален терен, категорични са американски военни експерти.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС