ЕК дава €25 млн. на Гърция заради наводненията през септември

Бурята "Даниел" беше най-смъртоносната от тип "тропически циклон" в историята

23.01.2024 | 22:24 Редактор: Толя Стоянова
ЕК дава €25 млн. на Гърция заради наводненията през септември

Европейската комисия (ЕК) взе решение да предостави на Гърция подкрепа от 25 млн. евро като аванс от Фонда за солидарност за щетите от бурята "Даниел" през септември, предаде АНА-МПА, като се позовава на съобщение на ЕК.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра отбеляза, че наводненията през миналата година, които бяха причинени от циклона "Даниел", са били трагично събитие за Гърция.

"Хора изгубиха живота и домовете си, а важна инфраструктура беше разрушена. С аванса от Фонда за солидарност на ЕС помагаме на Гърция да се възстанови от разрушенията и показваме, че стоим до Гърция с пълна солидарност", каза Ферейра.

На 20 ноември 2023 г. ЕК получи искане от Гърция за помощ от Фонда за солидарност във връзка с щетите от бурята. Гърция изчисли общите преки щети на 2,3 млрд. евро и поиска аванс. На основата на предварителната оценка ЕК достигна до извода, че са изпълнени предпоставките за изплащането. Авансът възлиза на 25% от предвидената подкрепа.

Бурята "Даниел" беше най-смъртоносната от тип "тропически циклон" в историята. Тя предизвика обширни наводнения в Гърция, предимно в Тесалия и централната част на страната, и отне живота на 17 души. Бурята засегна също България и Турция. У нас тя отне живота на четирима души, а в Турция – на 7. Най-тежко обаче пострада Либия, където жертвите бяха хиляди, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС