Рекордни количества дъжд в Гърция, бурята "Даниел" засегна много райони в страната

Със заповед от властите е забравено излизането от домовете

05.09.2023 | 17:31 Редактор: Михаела Кирилова
Рекордни количества дъжд в Гърция, бурята

Много райони в Гърция са засегнати от бурята "Даниел". Падналите количества дъжд са най-много за последните 50 години. Най-засегнати остават Евия, Тесалия, Споради, Фтиотида и Пиерия.

Районът на Атика не е пряко засегнат от бурята. Със заповед на властите в тези райони е забранено изливането от домовете. На остров Скиято има полицейски час заради лошите метеорологични условия. 

Кметът на острова Теодорос Цумас иска да обяви бедствено положение за региона. Има информация за един загинал и един в неизвестност във Волос. Според говорителя на пожарната Янис Артопиос най-тежка е ситуацията в Магнезия и Волос. 12000 мълнии са ударили Волос и Лариса, които са в близост до българската граница, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR - Силвия Станчева.

Рекорден дъжд в района на Пилио от лошото време. Количеството дъжд е надхвърлило 600 мм. В останалата част на Тесалия има много високи нива на дъжд. По-конкретно според  метеорологичните данни са регистрирани 645 мм дъжд. Валежите ще са средно около 40-80л./кв.м., като на места в Централна Гърция и Тесалия - над 150 л./кв.м. Според метереолозите лошото време в Гърция ще продължи до четвъртък. 

Снимка: БГНЕС