Трагедия в Турция: Майка изпусна бебето си във водите, докато семейството се евакуира от потопа

Най-малко три са жертвите на наводненията

05.09.2023 | 14:10 Редактор: Елеонора Танева

Най-малко трима души са загинали при наводненията в Турция, в района на Централен Анадол. Проливните дъждове причиниха преливания на реки в турския Черноморски регион, водата разруши стотици домове и откъсна мостове. Под вода е част Гърция и островите в Егейско море.

Бурята започва в понеделник през нощта с мощни гръмотевици, силен дъжд, градушка и мълнии. Дъждът продължава с часове. В Турция се съобщава за най-малко три жертви от наводнението. В Невшехир са открити безжизнените тела на двойка, за която е установено, че е била в автомобил, отнесен от наводнението.

В Аксарай десетки хора са били евакуирани. Именно там се разиграва и трагедия - двойка, блокирана в автомобила си, е успяла да се спаси, но майката изпуска тримесечното си бебе във водния поток. Спасителните екипи издирват детето. 

Наводнението първо засяга градове Самсун и Гиресун, след това Аксарай и Невшехир. Освен щетите по къщите, проливният дъжд е причинил пропадане на пътища. Екип от 150 души извършва операции по евакуация и издирване в северния регион. 

В Егейския район на Гърция средиземноморският циклон "Даниел" предизвика наводнения. В град Волос много улици са наводнени. Под вода са и островите Скиатос и Скопелос. Много пътища са наводнени в района на град Лариса. Градушка удари района на област Илия. 

Мълния е запалила гора на остров Родос, който преди месец пострада най-тежко от горсите пожари в Гърция. В извънредно съобщение днес властите съобщават, че циклонът обхваща всички острови в Егейско море. Предупреждават хората да пътуват само при крайна необходимост.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС