След кокаиновия скандал "Верила" плава към България с нов екипаж

Подборът на кадрите ще бъде още по-стриктен, заяви председателят на Асоциацията на морските капитани кап. Иван Цонев

17.01.2024 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Българският кораб "Верила", на борда на който бяха открити около 300 килограма кокаин, е отплава от пристанище "Фойнс", след като беше освободен от властите в Ирландия. След близо месец, плавателният съд се завръща у нас, но с друг екипаж. 

Справка в системата за морски трафик сочи, че последните няколко дни плавателният съд е изчаквал в естуара на Шанън разрешение за отплаване.  

"Това е благоприятна вест за българското морячество и за компанията. Тя е и очаквана, защото аз лично очаквах разследването на ирландските власти да потвърди неучастие на Параходство "Български морски флот" и собствениците в подобно криминално деяние", заяви председател на Асоциацията на морските капитани кап. Иван Цонев. 

Сега "Верила" трябва да се прибере с нов екипаж, заменил моряците, които след разпити в Ирландия се върнаха в България в първите дни на януари. Първи коментар за ситуацията направи мажоритарният собственик на Българския морски флот Кирил Домусчиев.

"Нямам никакви съмнения, че ще бъде освободен. Смятам, че свършихме добра работа, съвместно с разследващите. С освобождаването на кораба е видно, че компанията няма никаква вина, ако компанията имаше вина, корабът щеше да бъде конфискуван. Сега на дневен ред е как да освободим Руен от пиратите. Не е първият, не е последният пленен кораб, това е район, който е опасен за корабоплаването", заяви Домусчиев.

Независимо, че "Верила" е освободен и поема към България, случаят нанася освен финансови, и репутационни щети, коментираха още от Асоциацията на морските капитани.

"Аз предполагам, че компанията вече е набелязала мерки. Подборът на кадрите ще бъде още по-стриктен, както и контролът на корабите, но капитанът не винаги е в позиция да регулира какво става на кораба", коментира председателят на Асоциацията на морските капитани кап. Иван Цонев. 

В параходството продължават вътрешните проверки за изясняване на конфузната ситуация с "Верила".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ураа
преди 3 месеца
Вече като " горди членове на морския Шенген" ще водим на " Верила" безценния товар без граничен контрол! Само не знам как ще минем през Проливите, че " морският Шенген" не ги е предвидил. Освен по Дунав да го прекараме, но в такъв случай можеше да се уговорим с Румъния и да не приемаме бежанци. Сигнализирай за неуместен коментар