Кирил Домусчиев: Сомалийските пирати искат само пари, за да освободят кораба "Руен"

Нямаме общо с кокаина на "Верила", властите в Ирландия го знаят, коментира той

17.01.2024 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

Корабът "Верила", задържан в Ирландия с 300 кг кокаин на борда, е освободен. Това съобщиха от Параходство БМФ, които са собственик на плавателния съд. Корабът ще напусне пристанище Фойнс по-късно днес. "Верила" беше задържан на 19 декември. Екипажът – 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста двама души – Камен Петков, на 35 години, и Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици.

Председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев лаконично коментира случая. По думите му, щом корабът е освободен, е видно, че компанията няма никаква вина.

"Нямам никакви съмнения, че ще бъде освободен. Смятам, че свършихме добра работа, съвместно с разследващите. С освобождаването на кораба е видно, че компанията няма никаква вина, ако компанията имаше вина, корабът щеше да бъде конфискуван. Сега на дневен ред е как да освободим Руен от пиратите. Не е първият, не е последният пленен кораб, това е район, който е опасен за корабоплаването", заяви Домусчиев.

За другия български кораб - "Руен", който е в плен на сомалийски пирати, Домусчиев заяви, че се водят преговори за откуп и уточни, че се водят разговори: "Сомалийски пирати искат откуп, а не хути. Искат само пари, няма други искания".

Снимка: Параходство "Български морски флот"


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ухаао
преди 3 месеца
Собственикът на кораба не знае, че на борда има 300 кг кокаин? Защо не го попитате как се случи недоразумението точно на неговия кораб някой да "подхвърли" 300 тона " бяло злато"? Сигнализирай за неуместен коментар