Говорител на хутите с важна информация за пленените български моряци

Любомир Чанев и Данаил Веселинов бяха отвлечени на 20 ноември м.г.

15.01.2024 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

Обнадеждаваща информация за двамата български моряци, част от екипажа на пленения от хутите кораб Galaxy Leader. Говорител на движението обяви, че се обсъжда възможността те да бъдат освободени. Пред българския сайт Maritime.bg той обясни, че йеменските бунтовници нямат нищо против България и страните, които не проявяват агресия в Газа.

Любомир Чанев и Данаил Веселинов, част от екипажа на кораба Galaxy Leader, бяха отвлечени от хутите на 20 ноември миналата година.

"Разглеждаме този въпрос и всъщност нямаме проблем с България, или която и да е друга държава, освен при позиционирането срещу палестинския народ. Със сигурност се стараем и полагаме усилия да свърши проблемът в Газа изцяло и те, и корабът, да си тръгнат", каза говорителят на шиитското движение - Насредин Амер.

САЩ и Великобритания продължиха с масираната атака насочена към хутите в Йемен през уикенда. Анализатори определиха тези действия като нова война.

"Оттук нататък възможностите за ескалация не са малки. Бих казал, че по всяка вероятност тази криза ще бъде перманентна. Най-малкото, защото виждаме, че хутите като паравоенна групировка получават "зелена светлина" от държави като Иран да действат в района", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

По думите на международния анализатор Мариян Карагьозов хутите са много повече от паравоенна организация.

"Хутите контролират 80% от населението в Йемен. От 2015 година те контролират голяма част от страната, така че да говорим за тях като за някаква парадържавна организация. Те фактически са властта", подчерта той.

Като основен фактор доц. Искрен Иванов посочи, че икономиката на Великобритания и САЩ е силно зависима от морските коридори, което е накарало двете страни да избързат с атаките.

"Избързаха, защото в Йемен се намират едни от най-големите тренировъчни лагери за терористи. Това ще пробуди всички трансгранични терористични мрежи в района на Близкия изток да се обединят срещу Израел", категоричен е експертът.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.