Лидерът на "Хизбула": САЩ и Великобритания превърнаха Червено море в театър на бойни действия

Грешат, ако смятат, че хутите ще спрат да се противопоставят на Израел, заяви Сайед Насрала

14.01.2024 | 20:29 Редактор: Толя Стоянова
Лидерът на

Лидерът на ливанското движение "Хизбула" Сайед Насрала заяви, че действията на Съединените щати и Великобритания срещу йеменските бунтовници застрашават цялото корабоплаване в Червено море, предаде Ройтерс. Насрала характеризира американските и британските атаки като "акт на глупост" и заяви, че йеменските бунтовници ще продължат да атакуват израелски кораби, плаващи към израелските пристанища. Говорейки седмицата след смъртта на един от командирите на "Хизбула" Висам Ал Тавил, той посочи, че "САЩ грешат, ако смятат, че хутите ще спрат да се противопоставят на Израел в Червено море".

"Още по-опасно е фактът, че това, което американците направиха в Червено море, ще навреди на всички кораби, дори кораби, които не отиват в Палестина, дори кораби, които не са израелски и нямат нищо общо със ситуацията, защото морето се превърна в театър на бойни действия, ракети, дронове и военни кораби", коментира Насрала и добави, че сигурността е нарушена.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак описа ударите срещу хутите като "ограничени, необходими и пропорционални действия". Американските военни заявиха, че са ударили 60 цели на близо 30 места, използвайки повече от 150 прецизни боеприпаса. Хутите съобщиха за 73 американски и британски удара, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС