"Хизбула" атакува Северен Израел, Херцог: Тази война засяга ценностите на свободния свят

Блинкен разговаря с премиера Бенямин Нетаняху и с президента Ицхак Херцог

09.01.2024 | 19:24 Редактор: Искра Ангелова

Израелските военни съобщиха, че са успели да ликвидират десетки палестински бойци и са нахлули в подземни тунели при операции в южната част на Газа. След като в събота Израел обяви, че е унищожена инфраструктурата на "Хамас" в северната част на ивицата, сега офанзивата се премества на юг и в централната част на анклава.

Израелските лидери приеха за разговори в Тел Авив американския държавен секретар Антъни Блинкен, който отново посети региона в търсене на изход от конфликта с палестинците. Блинкен разговаря с премиера Бенямин Нетаняху и с президента Ицхак Херцог, който благодари на Вашингтон за подкрепата, като увери, че Израел полага максимални усилия да избегне цивилни жертви в Газа.

Херцог изрази дълбоко възмущение от делото, заведено от Южна Африка в Международния съд, по обвинение в геноцид над палестинците.

"Няма нищо по-ужасно и абсурдно от този иск. Всъщност в своя устав враговете от "Хамас" призовават за унищожаване на еврейската нация и държава, на единствената държава на еврейския народ. Ще се явим пред Международния съд и гордо ще представим нашата позиция, че прибягваме до самоотбрана в съответствие с най-присъщото си право, съгласно международното хуманитарно право. Израел трябва да спечели, защото това е война, която засяга международните ценности и ценностите на свободния свят", допълни президентът на Израел.

Израелската армия съобщи за още девет нейни войници, загинали в Газа. И докато офанзивата там се разширява, проиранската групировката "Хизбула" предприе от Ливан атака с дронове срещу военна база в Северен Израел, в отговор на убийството неин командир.

Израелските военни казаха, че нападението не е причинило жертви и разрушения.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 2
паси
преди 3 месеца
"Хизбула" атакува Северен Израел, Херцог: Тази война засяга ценностите на свободния свят"" Тази война е на колонизаторите за повече ресурси за нови територии както някога престъпната *** наречена Америка унищожи местното население така и Израел унищожава арабите. И всичко това било ценностите на тези престъпни, демократични , цивилизовани ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Йозеф
преди 3 месеца
Най-мразеното и мръсно племе !!! Сигнализирай за неуместен коментар