България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ракетите не спират хутите да атакуват в Червено море, парите от Иран ги мотивират

Няма непосредствен риск за българските моряци Galaxy Leader и "Руен", убедени са д-р Мариян Карагьозов и доц. Искрен Иванов

15.01.2024 | 09:08 Редактор: Елеонора Танева

САЩ и Великобритания проведоха масирана атака насочена към хутите и Йемен. Анализатори определиха тези действия като нова война. Ситуацията в Червено море е деликатна и за задържаните българските граждани, част от екипажите на отвлечените в края на 2023 година кораби Galaxy Leader и "Руен". 

"Възможностите за ескалация не са малки, хутите получават зелена светлина от Иран - голяма част от въоръжението им идва именно от Иран. По-тревожното е, че хутите като структура са по-консолидирани от сомалийските пирати, правят опити да придобиват измерения на парадържавна организация - те се появяват със свой флаг, послания, говорители - това е нещо като втора версия на "Ислямска държава", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

Международният анализатор д-р Мариян Карагьозов изрази друга позиция. По думите му хутите контролират 80% от населението в Йемен: "Те са властта в не малка част от океана. Разликата между сомалийските пирати и хутите е, че едните поставят икономически, а другите политически условия". 

Той допълни, че хутите не атакуват петролни танкери, а контейнеровози, свързани с Израел.

"Виждаме, че ударите върху хутите не намаляват възможностите им да нанасят удари в Червено море. Дали ще има по-голяма ескалация на напрежението в Близкия изток - разширение на конфликта към Ливан, ще продължи ли операцията на израелската армия в южната част на Ивицата Газа - това ще постави пред избор дали да ескалират атаките си или ще се запази сегашното ниво на напрежение", каза още д-р Мариян Карагьозов.

Доц. Искрен Иванов заяви, че няма разлика между терористи, когато паравоенна групировка наранява цивилни, без значение дали по море или по суша.

"Докато имаме един Иран, който налива пари в хутите, възможността да станат по-решителни в действията си е доста по-висока. Виждаме сходна идеология - антизападна, това е политически мотивирано насилие - ще се борят срещу САЩ и Великобритания", аргументира се експертът по международна сигурност и управление на конфликти.

Като основен фактор той посочи, че икономиката на Великобритания е силно зависима от морските коридори, което е накарало, според него, САЩ и Англия да избързат с атаките. 

"В Йемен се намират най-големите тренировъчни лагери за терористи, което ще доведе до консолидация срещу Израел. Това е стратегията на Америка и Англия, която е превантивна, насочена не против самите хути, а стратегията да запушат хода на Червено море. Тогава Иран ще може да влияе повече върху процесите", анализира доц. Иванов.

Д-р Карагьозов посочи, че на този етап няма основателен риск за българските моряци на Galaxy Leader и "Руен". 

"Те заявиха, че ще третират всички, които не се израелски граждани, като гости. Държавата е в дилема - военни усилия могат да застрашат дипломатическите усилия. До момента нещата се развиват на полето на преговорите за освобождаване на българските моряци", допълни международният анализатор и допълни, че хутите са труден враг и "трудно могат да бъдат сломени с няколко въздушни удара".

Гледайте целия разговор във видеото.