Фон дер Лайен: Украйна се нуждае от финансиране, за да спечели войната

Русия не постига стратегическите си цели, заяви председателят на Европейската комисия

16.01.2024 | 17:34 Редактор: Толя Стоянова
Фон дер Лайен: Украйна се нуждае от финансиране, за да спечели войната

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Давос, че Украйна се нуждае от финансиране през 2024 г. и след това, за да спечели войната, но предупреди, че има риск от умора у съюзниците на Киев пред лицето на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Украйна може да спечели тази война. Ние обаче трябва да продължим да ѝ даваме средства, за да се съпротивлява. Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през цялата 2024 г. и след това", посочи Фон дер Лайен две седмици преди европейската среща на върха, посветена на финансовата помощ за Киев, която обещава да бъде особено сложна поради заплахите за вето на Унгария.

"Те се нуждаят от постоянни и достатъчни доставки на оръжия, за да защитават страната си и да си върнат териториите", добави тя.

Фон дер Лайен припомни, че през декември Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване на Украйна. Председателят на Европейската комисия посочи, че това ще бъде "историческа стъпка напред" за страната и "отговор на призива на историята" за Европа.

Предупреждавайки за "опитите за дезинформация и за изкривяване на съобщената информация", които са особено разпространени по въпроса за войната в Украйна, председателят на Еврокомисията се спря подробно на неуспехите, които Москва е претърпяла след началото на офанзивата си преди почти две години, предаде БТА.

 "Русия не постига стратегическите си цели. Русия се провали и в икономическо отношение. Санкциите изолираха нейната икономика от съвременните технологии и иновации. И накрая - Русия се провали в дипломатическо отношение", каза Фон дер Лайен, имайки предвид присъединяването на Финландия към НАТО, която скоро ще бъде последвана от Швеция.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
ЙоФчо
преди 3 месеца