Фон дер Лайен: Путин не само не постигна целите си, но понася огромни загуби

Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за Украйна, заяви председателят на Европейската комисия

13.12.2023 | 11:33 Редактор: Толя Стоянова
Фон дер Лайен: Путин не само не постигна целите си, но понася огромни загуби

"Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя говори в навечерието на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, когато ще бъде обсъдено и разширяването на ЕС. Фон дер Лайен нарече времето от началото на руското нахлуване в Украйна "две болезнени години".

"Помним цялата болка, която Путин причини на невинни украинци, както и на европейци с енергийното изнудване. В тези мрачни дни имаше и светлина в смелостта на украинската съпротива, в радостта на освободените от руската окупация, в съпричастието на целия европейски континент с украинското общество. Европа остана единна, Украйна устоя и заради това, че европейците отвориха сърцата си и домовете си, заради европейската финансова и военна помощ", посочи тя.

"Десетки хиляди руски войници губят живота си или биват ранявани всяка седмица. Украйна пое по пътя на присъединяването към ЕС. Путин не само не постигна стратегическите си цели, но понася огромни загуби. Неговата загуба не означава непременно победа за Украйна", обобщи Фон дер Лайен.

По нейните думи Киев полага огромни усилия за изпълнението на изискванията за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

"Страната отчита ясен напредък по поставените цели", отбеляза председателят на ЕК, пише "24 часа".

Фон дер Лайен призова за осигуряване на постоянна финансова помощ от ЕС за Киев.

"Трябва да дадем на Украйна това, от което има нужда, за да бъде силна днес и още по-силна утре при преговорите за дълготраен и справедлив мир", настоя тя.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Хахахаха, затова рашките напредват по всички направления на фронта....и то само с лопати.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 4 месеца
Тази сляпа, глуха и ненормална ли е!?Европа от световна икономическа сила се превръща в третокласен играч ... благодарение на лъжите на такива като тази ... Сигнализирай за неуместен коментар