Българин с разказ от първо лице за борбата с картелите в Еквадор

Делегация от САЩ подкрепя на място борбата на президента Даниел Нобоа

13.01.2024 | 18:52 Редактор: Тодор Петров

Американска делегация заминава за Еквадор, за да подкрепи борбата на президента Даниел Нобоа срещу престъпните банди, които предизвикаха вълна от насилие и хаос в страната от няколко дни. Нобоа обяви "война" на престъпните банди, свързани с трафика на наркотици.

От вторник насам властите са арестували близо 900 души. В Еквадор все още е в сила извънредно положение. Полиция и военни патрулират денонощно по улиците и извършват обиски и проверки за спазване на въведения полицейски час.

Българин, пребивавал там, каза за Bulgaria ON AIR, че мерките на властите имат подкрепа от гражданите. Данаил Алеков, който обича да пътешества, се озовава в епицентъра на събитията. След посещение на Галапагоските острови, той взима самолет от град Гуаякил и вече е в безопасност в Панама сити.

Ще помни завинаги престоя си в Еквадор и извънредната ситуация там. Неговото впечатление е, че обикновените граждани са съгласни с извънредните мерки срещу престъпността.

"Успях да разговарям с еквадорски граждани в Гуаякил, които категорично заявиха, че приветстват това, което се случва, тъй като в последните няколко години продължава да се увеличава тази престъпност", разказа Алеков. 

По думите му хората в Еквадор възлагат големи надежди на президента Даниел Нобоа и правителството. 

"Местните хора влагат изключително много надежди в него, тъй като той е по-млад, не е политически обременен, произхожда от бизнес семейство и може да предприема по-радикални мерки", каза още Алеков.

Американската делегация, която ще пристигне в Еквадор, ще съдейства чрез програми за подпомагане на сигурността.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС