Eквадор обяви война на престъпността, армията и полицията атакуват 29 картела

По улиците са разположени танкове и тежковъоръжени сили за сигурност

11.01.2024 | 14:07 Редактор: Вяра Димова

Eквадор обяви война на престъпността в страната. Властите се опитват да се справят с наркобарони и банди, които от няколко дни подложиха държавата на насилие. Всичко започна след бягството от затвора на известния престъпник Хосе Масиас – по прякор Фито.

Кулминацията на напрежението в Еквадор избухна при нахлуването на тежко въоръжени бандити в студио на държавната телевизия в пристанищния град Гуаякил. При затворнически бунтове над 100 надзиратели и персонал бяха взети за заложници. Над 10 са жертвите на сблъсъците, десетки са арестувани. Най-младият президент в историята на Еквадор - Даниел Нобоа, обяви война на престъпните банди.

"Обявих извънредно положение и състояние на въоръжен конфликт. Определихме 29 престъпни групи като "терористични организации". Армията и полицията имат правото да ги неутрализират", заяви Нобоа.

В столицата Кито и други градове са разположени хиляди войници и полицаи. Танкове и тежковъоръжени сили за сигурност патрулират по улиците и поставят контролно-пропускателни пунктове. 

"В работата ни дадоха инструкции да си тръгнем по-рано, защото имаше информация, че общественият транспорт няма да върви вечерта. Също, предупредиха ни да се пазим от подозрителни хора или предмети на улицата. Може да са усети напрежението във всички", споделя Валерия Вера.

Освен с търговията с банани, през последните години Еквадор се утвърди като основен пункт за износ на кокаин, произвеждан в съседните Перу и Колумбия. Между 2018 г. и 2023 г. броят на уличните убийства в Еквадор се е увеличил с 800%. През изминалата година са регистрирани 7800 убийства и са конфискувани над 220 тона наркотици.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС