С пушки, гранати и експлозиви мъже нахлуха в телевизия по време на ефир в Еквадор

Президентът на страната обяви, че страната е в състояние на вътрешен въоръжен конфликт

10.01.2024 | 14:03 Редактор: Деси Николова

Група тежко въоръжени мъже нахлуха по време на ефир в еквадорската телевизия "ТиСи" с оръжия насочени към водещите. Те принудиха служителите да легнат на пода и спряха излъчването. Масови бунтове избухнаха и на други места в Еквадор, след бягството на известен затворник. Президентът на страната обяви извънредно положение.

С викове, изстрели и насочени към водещите пушки, престъпната група прекъсва телевизионното предаване. Нападателите са свързани с организираната престъпната "Лос Тигеронес".

"До момента сме арестували 13 души. Те ще бъдат предадени на властите. Определяме действията на нападателите като "терористичен акт". Няма да позволим повече насилие. Конфискувани са оръжията им – пушки, гранати и експлозиви", каза ръководителят на националната полиция на Еквадор генерал Сезар Сапата. 

Инцидентът идва след отвличанията на най-малко седем полицаи, серия от експлозии и масови затворнически бунтове. Причината - в неделя от затвора избяга известният лидер на мафиотска група – Адолфо Масияс с прякор "Фито". 

"Хората не само са уплашени, те са ужасени. Как е възможно това в държава, която има нужда да създава работни места? Сега дори моловете затварят. Можете ли да повярвате на това?", пита един от жителите на Кито.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната е в състояние на вътрешен въоръжен конфликт. В сила е извънредно положение и вечерен час.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.