Битката за Червено море - ще изпрати ли България военни в Йемен?

7 българи все още са в плен на кораба "Руен"

12.01.2024 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

Драматично разширяване на войната Израел - "Хамас". Международната коалиция, водена от САЩ и Великобритания, нанесе удари по море и въздух срещу военни цели на хутите в Йемен. Коментар по темата дойде и от премиера Николай Денков. Той заяви, че страната ни няма да изпраща военни сили и средства в района на Йемен.

За българската страна остава нерешен проблемът със сънародниците ни, които все още са на борда на пленения от хутите кораб "Galaxy Leader". В региона към края на миналата година беше взет на абордаж и друг кораб с българи при пиратско нападение - това е плаващият под малтийски флаг "Руен", който е българска собственост. Неговият помощник-капитан беше ранен, но със съдействието на Военноморските сили на Индия беше прехвърлен на боен кораб и след оказана медицинска помощ, се завърна в България.

7 българи от "Руен" останаха в плен. А на "Galaxy Leader" сънародниците ни са капитан и помощник-капитан и според морските правила могат да слязат от борда последни.

"Има контакт с тях периодичен и с хората, които ги държат. Надяваме се това да даде положителен резултат", заяви премиерът Денков.

Според Асоциацията на морските капитани, ако съдбата на хората от "Руен" е въпрос между частни компании и пиратите, които искат откуп, то случаят с "Galaxy Leader" е различен.

"Би трябвало по-скоро да говорим за екипажа на "Galaxy Leader", защото корабът е във владение на хутите и не се знае как биха могли те да реагират на тези атаки. Предполагам, че няма да застрашат живота и здравето на моряците на "Галакси". По-скоро това, което заплашиха - че ще отговорят на атаките, ще продължат да нападат мирно преминаващи кораби през района", коментира председателят на Асоциацията на морските капитани - капитан Иван Цонев.

А за идеята отпреди седмица на министъра на отбраната Тодор Тагарев един или двама български офицери да подпомагат работата на координационни центрове, днес премиерът Николай Денков заяви, че е било интерпретирано погрешно и никога не е обсъждано участие с войски или плавателни съдове.

"Това, което мога категорично да заявя, е, че в ударите, които бяха нанесени в Червено море и срещу хутите, няма никакво участие на България, по никакъв начин. И също така - никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби, просто не е имало такъв разговор. И никакво участие не може да се реализира, без това да стане с решение на НС", категоричен бе премиерът.

След американско-британските удари - международните наблюдатели се опасяват от разрастване на конфликта между Израел и "Хамас" в регионален мащаб.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС