ООН се събира спешно заради хутите, Москва e обезпокоена от ситуацията в Червено море

Американските и британските сили удариха Йемен

12.01.2024 | 17:28 Редактор: Искра Ангелова
ООН се събира спешно заради хутите, Москва e обезпокоена от ситуацията в Червено море

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с ударите, нанесени от Съединените щати и Великобритания срещу бунтовниците хути в Йемен, предаде АФП. Франция, която държи ротационното председателство за месец януари, заяви, че извънредното заседание е поискано от Русия и че то ще се проведе след предварително насроченото заседание за ситуацията в Газа.

Американските и британските сили удариха Йемен на 12 януари след седмици на разрушителни атаки срещу корабоплаването в Червено море от страна на подкрепяните от Иран хути, които твърдят, че действат в знак на солидарност с Газа.

На 10 януари Съветът за сигурност прие резолюция, с която поиска "незабавно" прекратяване на атаките на хутите, като отбеляза правото на държавите членки да защитават корабите си от подобни нападения, припомня БГНЕС.

Русия и Китай се въздържаха при гласуването, което беше прието с 11:0 гласа.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви тогава, че Москва е обезпокоена от ситуацията в Червено море, но също така е "обезпокоена от това, че Съединените щати и техните съюзници предпочитат, както в много случаи в миналото, да изберат пътя на едностранното решение със сила".

САЩ, Великобритания и 8 други държави се позоваха на резолюцията на Съвета за сигурност в съвместно изявление, публикувано след нощните удари в Йемен.

Снимка: БГНЕС