Ударите по хутите ще разширят драматично войната в Близкия изток?

Все още е трудно да се прогнозира как точно ще се развие кризисната ситуация в Близкия изток

12.01.2024 | 13:35 Редактор: Деси Николова

Съединените щати, Великобритания и още четири държави нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хутите в Йемен. Атаките са в отговор на нападенията на бунтовническата групировка срещу кораби в Червено море. Експлозиите са на цялата територия на Йемен.

Заради ескалацията на напрежението българският президент Румен Радев свика шефовете на службите за сигурност. Обсъдена е ситуацията със задържаните кораби в региона, включително Galaxy Leader с двама български моряци в региона.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че спешно трябва да се вземат още мерки.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване", заяви Байдън.

В операцията участват САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Бахрейн и Нидерландия. Бомбардирани са десетки обекти в столицата Сана, градовете Худейда и Саада, и област Дамар.

"Безразсъдните и незаконни атаки, които хутите извършват, няма да бъдат толерирани. Тези удари бяха насочени конкретно към обекти, за които се знае, че разполагат с радари, ракети и дронове, с които хутите извършват тези удари. Целта е да се намали и наруши способността им да правят това в бъдеще", категоричен е говорителят на Пентагона генерал майор Пат Райдър.

Това е драматично разширяване на войната между Израел - "Хамас" в региона, коментират международните наблюдатели. 

"Това, което стана, беше очаквано, но самата форма, подбирането на целите и времето, подсказват, че сме на прага на по-широка регионална война в Близкия изток на фона на това, което виждаме в Ивицата Газа", заяви арабистът Владимир Чуков.

Приходите от корабоплаването са намалели драстично от ноември, когато хутите започнаха да нападат кораби, коментира още арабистът.

"40 процента от приходите на Суецкия канал са намалели, откакто хутите започнаха да нанасят удари срещу международното корабоплаване, но забележете - с изключение на руски или китайски кораби", допълни Чуков.

Все още е трудно да се прогнозира как точно ще се развие кризисната ситуация в Близкия изток.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган остро осъди ескалацията. Той обвини международната коалиция, че използват непропорционална сила срещу хутите и предупреди, че това може да превърне Червено море в "море от кръв".

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС