България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На прага сме на по-широка война в Близкия изток, хутите са непредвидими

Проф. Чуков смята, че нападението на САЩ и Великобритания е било очаквано

12.01.2024 | 08:29 Редактор: Деси Николова

Съединените американски щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни и морски удари по цели на хутите, които контролират по-голямата част от Йемен. 

"Вчера се случиха две събития, които до голяма степен обясняват случващото се. Имаше гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която много силно предупреждаваше хутите да спрат с нападенията срещу корабите от международното корабоплаване. Вторият факт е това, че иранците вчера плениха един американски танкер във водите на Персийския залив. Това предизвика бурните реакции на Вашингтон", заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "България сутрин".

По негови думи това нападение е било очаквано, но има съмнения, че сме на прага на една по-широка регионална война в Близкия изток на фона на това, което виждаме в Ивицата Газа.

"Видяхме много правилната реакция на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, което призовава за обуздаване на страстите и недопускане на дестабилизация на региона", добави проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че хутите са непредвидими и според него нещата ще ескалират.

"Хутите са една терористична организация, въпреки че предишното американско правителство ги изкара от списъка на терористичните организации. Специално военноморските сили на хутите са част от випускниците на иранската военна академия и те са обучени за подобен тип действия. Не е много ясно докъде ще стигне, но очевидно че те няма да се примирят, а няма симптоми това да го направи и Иран", разясни проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Виж ти!
преди 3 месеца
Някои призовават за ядрен удар срещу хутите, че пречили на демокрацията, която се изразява в американска и британска агресия в Йемен. Евроатлантически ценности- САЩ и васалите имат право да нападат когото пожелаят, за да наложат с бомби своята велика демокрация. Ако някой не е съгласен, е "путинист "и "агресор" до доказване на противното ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
rambaldievskievich
преди 3 месеца
Един хубав ядрен удар така ще ги предвиди, че няма да се чуе повече за тия. 'баси!... Сигнализирай за неуместен коментар