САЩ и Великобритания удариха хутите в Йемен по въздух и вода

В отговор на нападенията на движението срещу кораби в Червено море

12.01.2024 | 07:16 Редактор: Искра Ангелова
САЩ и Великобритания удариха хутите в Йемен по въздух и вода

Съединените щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни и морски удари по цели на хутите, които контролират по-голяма част от територията на Йемен. Още четири държави подкрепят операцията.

За атаката потвърди американският президент Джо Байдън. Бомбардирани са били столицата Сана, градовете Худейда и Саада, както и областта Дамар. Цели на ударите са били дронове, кораби без екипаж, установки за ракети, крайбрежни радари и съоръжения за наблюдение.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират нападения срещу нашия персонал или да позволят на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването", заяви Байдън.

Според бунтовниците това е брутална агресия, за която нападателите ще си платят. Хутуте са категорични, че няма да отстъпят от подкрепата си към палестинския народ.

Продължаващите удари са една от най-драматичните демонстрации до момента на разрастването на войната между Израел и "Хамас" в Близкия изток след избухването ѝ през октомври, въпреки че САЩ заявиха, че нямат намерение да ескалират напрежението.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Йемен е категорична, че ще възпрепятства всеки кораб насочен за израел, защото безпощадно избива народа в Палестина. Къде са санкциите срещу израел и техните лидери? С голямото си его, Израел вече има проекти за строеж на палати в ивицата Газа! Нашата държава трябва да подкрепи Южна Африка в делото си срещу Израел! Смели сме и ние! А америка всички я знаем - най враждебната държава на СВЕТА! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Демокрация
преди 3 месеца
Какво дирят САЩ и Великобритания там? Държави нямат ли си, че навсякъде се бутат? Това не е агресия срещу Йемен, това е защита на демокрацията и свободата на корабоплаването! - каза някоя " мисирка". Някой вярва ли в това? Сигнализирай за неуместен коментар