Тагарев обсъжда в САЩ ролята на България в НАТО и бъдещето на Алианса

През втория ден от работното посещение във Вашингтон той проведе важни срещи

12.01.2024 | 11:18 Редактор: Деси Николова
Тагарев обсъжда в САЩ ролята на България в НАТО и бъдещето на Алианса

През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс. По време на разговорите беше дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Акцент беше поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър". 

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив. 

В светлината на предстоящата Среща на върха с домакин Вашингтон и отбелязването на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в изпълнение на мисиите и задачите на организацията, както и приоритетите на отбранителната ни политика. 

По отношение на изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70, замeстник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт, в рамките на проведената с нея среща, отбеляза, че за САЩ този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили. 

В хода на деня министър Тагарев проведе срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър, пред които отбеляза напредъка, постигнат от България в сферата на отбраната. Дискутирани бяха теми, свързани с войната на Русия срещу Украйна и последиците за трансатлантическата сигурност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR