Военният министър Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница

Обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем, обясни той

21.12.2023 | 14:51 Редактор: Искра Ангелова
Военният министър Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница

България обмисля участие в нови операции зад граница заради международната обстановка, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той не уточни точно в каква посока се мисли.

Преди дни САЩ обявиха началото на международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

"Ние сме в контакт и с нашите съюзници, и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион. Ние обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция. Няма вариант за изпращане на кораб", поясни той.

Политическото и военното ръководство проведе традиционната предколедна видеовръзка с военните представители зад граница. Най-многобройни са военните ни в операцията на НАТО в Косово и операция "Алтеа" под европейска егида в Босна и Херцеговина. В сряда правителството реши да намали броя на военните в Босна и Херцеговина.

"Благодаря Ви за професионалното изпълнение на своите лични и командирски задължения. Това е изключително важно, за да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съюзници и да повишават престижа на България", каза министърът на отбраната в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа", в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.

"Кабинетът подхожда изключително сериозно към въпросите на отбраната и развитието на отбранителните способности. Бюджетът за тази година беше увеличен с над 800 милиона лева. Напът сме да постигнем почти уникално постижение в неговото изпълнение. Този бюджет се използва за стартиране на нови проекти за изпълнение на договори за модернизация на Въоръжените сили и за повишение на вашите заплати", каза Тагарев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
На Тагаренко му се ходи в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар