Тагарев: Има огромен интерес към българското производство на боеприпаси и въоръжения

Очакванията му са водещите компании да се интегрират във веригата от доставчици на големите производителите

19.12.2023 | 15:52 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: Има огромен интерес към българското производство на боеприпаси и въоръжения

Доскоро разглеждахме традиционната българска отбранителна индустрия като отживелица, но недалеч от българската граница се води мащабна война и се оказва, че капацитетът, който нашата индустрия има в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения, ремонти на техника, оптически прибори, представлява огромен интерес. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на участието си в деветнадесетия Национален иновационен форум "Иновации и устойчив растеж".

Военният министър подчерта, че се надява, работейки с водещи компании от отбранителната индустрия, българските фирми да въведат нови технологии, иновационни подходи и мениджмънт, което постепенно да им помогне да се интегрират във веригата от доставчици на големите производителите, като по този начин се осигури стабилност на тяхното развитие. Той свърза военните продукти с разработките на IT сектора и със сектора на киберсигурност и киберотбрана, където заяви, че вижда значителен потенциал.

Според министъра на отбраната националните политики в областта на иновациите изискват прозрачност и предвидимост. Той припомни, че приетата от правителството Програма за инвестиции в отбраната осигурява над 18 млрд. лв. за инвестиции в рамките на десет години до 2032 г., при зададена бюджетна рамка за следващите три години от малко над 2% бюджет за отбрана. Очакванията са те да доведат до иновации в отбраната и да създадат допълнителни възможности за отбранителната индустрия.

"За първи път от 30 години в България се заделят разходи за научни изследвания в интерес на отбраната, които да достигнат 1% от бюджета на Министерството на отбраната към 2032 г., което е над 50 млн. лева", посочи министър Тагарев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Как не?
преди 4 месеца
Нали фирмата на жена ти усвоява обществените поръчки в оръжейния бизнес ? Как няма да има интерес? Нали и ти имаш интерес? Твоят интерес е '" обществен". Сигнализирай за неуместен коментар