Тагарев: "Страйкър"-ите за България и РСМ дават възможност за бъдещо взаимодействие

"Амбицията на България е да бъде изграден регионален център за ремонт на този тип бойни машини", каза министърът

04.12.2023 | 19:36 Редактор: Толя Стоянова
Тагарев:

Доброто сътрудничество в областта на отбраната между Република България и Република Северна Македония спомага за развитието на икономическите и социалните отношения между двете страни. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на студенти от Република Северна Македония и българските им колеги, които гостуваха в Министерството на отбраната по негова покана.

"В областта на отбраната и военното дело имаме много възможности и трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да градим заедно общото си бъдеще", подчерта той. 

Взаимодействието между Република България и Република Северна Македония в рамките на НАТО беше основна тема в обръщението на министър Тагарев към студентите от двете държави. Той представи пред тях основни моменти от дейността си, откакто е поел поста през лятото на 2023 г. Специално внимание беше обърнато на модернизационните проекти на Българската армия и увеличението на ресурсите за отбрана в отговор на повишените рискове и заплахи вследствие на войната на Русия в Украйна.

"Двете страни придобиват един и същи тип бойни машини за Сухопътните войски - "Страйкър", и това създава много добри условия за бъдещо взаимодействие", подчерта министърът.

По думите му, амбицията на България е да бъде изграден регионален център за ремонт и поддръжка на бойните машини тип "Страйкър".

Той акцентира върху изграждането и дейността на многонационалната бойна група на НАТО в България, в чийто състав участват военнослужещи от Република Северна Македония.

"Днес не можем самостоятелно да гарантираме отбраната си, затова работим заедно с нашите съюзници", подчерта министър Тагарев. 

Той припомни, че военнослужещи от двете страни участват в съвместни учения и подготовки, както и в състава на КФОР в Косово, което е от пряк интерес за регионалната сигурност.

"Имаме готовност да поддържаме участието си в двете операции в Косово и Босна и Херцеговина", подчерта министър Тагарев. 

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Министерство на отбраната


1
0 rate up comment rate down comment 1
Чужденецът Тагаренко
преди 4 месеца
Теб кой те слуша, Тагаренко? Ти си безгласна буква, която дори не е в състояние да симулира ефективно управление на отбраната. Най- срамното е, че посолството на У. се меси в българската отбрана , а не може с ВСУ да де справи. Сигнализирай за неуместен коментар