Тагарев: Русия дестабилизира страните от Черноморския регион, това е когнитивна война

Кремъл иска да контролира нашите позиции по политически, икономически и социални въпроси, смята военният министър

28.11.2023 | 16:34 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Русия дестабилизира страните от Черноморския регион, това е когнитивна война

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в конференцията "Противодействие на хибридните заплахи от неконвенционални оръжия в Черноморския регион". Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ.

"Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион", заяви министър Тагарев в изказването си по време на конференцията.

Той подчерта, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния.

"Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление", каза още той.

"Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници", разясни още министърът на отбраната.

Тагарев припомни, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжите на Тагар
преди 4 месеца
За какво му е на Кремъл дезинформация и пропада? Тагарев върши чудесна работа. Благодарение на такива като него негативното отношение към САЩ, ЕС и НАТО нараства с всеки изминал ден. Сигнализирай за неуместен коментар